zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Pijn bij kanker

Zie HIER de film en HIER de pdf over pijn en pijnbestrijding tijdens de NET-groep infodag 2017

Wat kan er aan gedaan worden?
Bij pijn is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak is. Wordt de pijn veroorzaakt doordat de tumor drukt op weefsels of organen of omdat de tumor op de zenuwen drukt of is ingegroeid in een zenuw? Maar pijn kan ook veroorzaakt worden door een behandeling voor de kanker. Tijdens een operatie kunnen bijvoorbeeld zenuwen beschadigd raken maar ook chemo- of radiotherapie kunnen pijn veroorzaken. Druk op of beschadiging van een zenuw leidt vaak tot ernstige zenuwpijn, ook wel neuropatische pijn genoemd.

Omdat pijn verschillende oorzaken kan hebben die allemaal anders moeten worden bestreden, is het belangrijk om de pijn goed te beschrijven aan de arts. Het is vaak lastig om te onderscheiden om wat voor soort pijn het gaat en of er sprake is van zenuwpijn. Bij één patiënt kunnen ook meerdere soorten pijn tegelijk optreden. Het is daarom aan te raden om een pijndagboekje bij te houden.

De volgende vragen kunnen helpen om de pijn duidelijk te omschrijven:
- Ga voor uzelf na waar de pijn precies zit; op 1 plek of op wisselende plekken?
- Soms is het lokaliseren van de pijn erg lastig bijvoorbeeld als de pijn wisselt van plaats, niet altijd aanwezig is of als de huid doof is geworden. U kunt dan de pijnplekken even met een stift markeren voordat u naar de arts gaat.
- Wat is het voor pijn: straalt de pijn uit, is het een scherpe pijn, brandend, prikkelend, tintelend en/of als elektrische schokjes? Is de huid extreem gevoelig, zodat aanraken pijn doet? (zie plaatje onderaan de pagina voor omschrijving van de pijn)
- Wanneer begon de pijn, of wanneer is de pijn heftiger geworden?
- Is de pijn de hele dag aanwezig of maar af en toe?
- Treedt de pijn op als u rust of juist als u actief beweegt?
- Zijn er verschillen waar te nemen: is het deze week erger dan vorige week of is het altijd hetzelfde? Of is het erger dan 2 maanden geleden?
- Wat veroorzaakt de pijn in uw dagelijks leven; kunt u door de pijn slecht (in) slapen?
- En wat is de impact op de dingen die u graag doet of zou willen doen? Kunt u bijvoorbeeld niet meer meedoen aan activiteiten met anderen, werken of sporten?

Kortom, hoe erg beperkt de pijn u tijdens de dagelijkse bezigheden en in het contact met uw naasten?

Kanker gerelateerde pijn kan veranderen in de loop van de behandeling. Bij verandering van de pijn neem dan contact op met de (verpleegkundig) specialist. Uw arts zal in eerste instantie onderzoeken wat de pijn veroorzaakt en of de oorzaak van de pijn kan worden weggenomen. Helaas is dit niet altijd mogelijk en moet er gezocht worden naar manieren om de pijn te onderdrukken. Dit gebeurt vaak in samenwerking met een gespecialiseerde arts (neuroloog/ pijnarts) van de afdeling pijnbehandeling in het ziekenhuis waar u wordt behandeld.

Waarom wordt pijn toch vaak niet ‘goed’ behandeld?
Dat heeft veel verschillende redenen, bijvoorbeeld:
- patiënten mogen niet ‘klagen’ van zichzelf, dus vertellen ze het niet aan de (verpleegkundig)specialist
- tijdens het bezoek aan de arts staat het onderaan het vragenlijstje en is de tijd vaak al weer opgegaan aan andere zaken
- artsen vragen zelf te weinig bij patiënten hoe het met de pijn staat
- patiënten denken dat zij verslaafd raken aan de middelen (opiaten etc.) die gegeven worden. Dit is echter niet waar!
- patiënten willen niet beïnvloed worden door de middelen of hebben weerzin tegen het slikken/krijgen van medicatie

Voor de kwaliteit van leven is het echter enorm belangrijk dat pijn goed wordt bestreden. Ook omdat pijn weer andere klachten kan veroorzaken. Breng het zelf actief ter sprake bij uw arts.
Het doel van de pijnbehandeling is om de pijn zo effectief mogelijk te behandelen. Omdat iedereen pijn op zijn eigen manier ervaart, is voor elke patiënt een individueel behandelplan nodig.
Fysiotherapie, massage of ontspanningsoefeningen kunnen helpen, ter ondersteuning van de pijnbestrijding.

Dit plaatje om de pijn te omschrijven is van Pete Moore en komt uit de Paintoolkit.
De NET-groep heeft er een vertaling bijgezet

pijn hoe voelt het

 

facebook YouTube Twitter