zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Van Krommunicatie naar communicatie
(klik op de foto’s om beter te kunnen lezen)

 

krommunicatie

Krommunicatie oftewel mis-communicatie
Misverstanden die bijvoorbeeld ontstaan doordat artsen en patiënten een ander taalgebruik hebben, of omdat de arts het lastig vindt om rechtstreeks te zeggen “u hebt kanker”, of omdat de patiënt helemaal niet wil horen dat er een slechte boodschap is. Er kan veel mis gaan in het gesprek en dat kan met verschillende zaken te maken hebben. Daarom is het van belang dat arts en patiënt steeds bij elkaar checken of de boodschap is begrepen en of het klopt wat je denkt te ‘horen’. 
Een controlevraag die de patiënt bijvoorbeeld kan stellen: “U zegt dat mijn tumor goed behandeld kan worden…klopt het dat u zegt dat ik (niet meer) kan genezen?” 

 

 

communicatie

U heeft geluk gehad…of toch niet
Soms zeggen we dingen met de intentie om iemand gerust te stellen. Tegelijkertijd kan die tekst ook weerstand oproepen. Dit voorbeeld op de foto is veel gehoord bij de NET-groep en wekt vaak weerstand op. De arts bedoelt: “maak u niet al te ongerust, de tumor groeit langzaam”. Terwijl patiënten horen “u heeft geluk gehad”, hoezo geluk, u vertelt me net dat ik kanker heb!

Bovenstaande voorbeelden hebben wij regelmatig gehoord van patiënten in de afgelopen 5 jaar.
Heb je ook voorbeelden van KRommunicatie meegemaakt, stuur ze ons toe, dan maken wij er een plaatje van. Zodat iedereen kan leren van eerdere misverstanden.
@copyrights NET-groep 2016

 

 

facebook YouTube Twitter