zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Medicijnen en wat te doen bij bijwerkingen

 

‘Bijwerkingen van medicijnen bij NET’

 

Bijwerkingen zijn onbedoelde neveneffecten van medicijnen
Bijwerkingen van medicatie kunnen dezelfde klacht geven als de ziekte kan veroorzaken. Juist bij patiënten met een NET is het vaak ingewikkeld om dit onderscheid te maken. Het is wel noodzakelijk om de oorsprong van de klachten te weten, want de oorzaak is bepalend voor de maatregelen.
Als bijvoorbeeld diarree de klacht is, dan moet worden uitgezocht of dit het gevolg is van de NET, of dat het een bijwerking is van de medicatie. Wordt de diarree veroorzaakt door de NET dan moeten de medicijnen mogelijk aangepast worden (bijvoorbeeld een hogere dosis of een nieuw medicijn). Als de diarree echter het gevolg is van medicatie, dan moet de dosering misschien juist verlaagd worden of helemaal gestopt worden met een medicijn.
Het onderscheid tussen een klacht door een NET of een klacht door bijwerkingen van een medicijn is dus van groot belang. De patiënt kan helpen om oorzaak en gevolg te onderscheiden. 

Welke informatie heeft de arts/verpleegkundige nodig en wat kan de patiënt zelf doen
Het is goed om vóór het bezoek aan een arts of verpleegkundige op te schrijven wat nu precies de klachten zijn en deze zo concreet mogelijk te benoemen.
Als een patiënt bij de arts aangeeft dat hij/zij “last heeft van de buik”, dan is dat vaag, want last van de buik kan van alles zijn; rommelingen, obstipatie, maagzuur, buikkrampen, buikpijn. Aan de hand van onderstaande punten kunt u zelf een lijstje maken. Hierdoor wordt het voor de arts sneller duidelijk waar u precies last van heeft en wordt de gesprekstijd met uw arts ook beter benut:

Bijwerkingen van medicijnen
De bijwerkingen van medicijnen verschillen per mens. Of je wel of geen bijwerking krijgt is afhankelijk van jouw genetisch materiaal, de aanwezigheid van andere ziektes, etc. Dit zijn allemaal zaken die bepalen dat iedere persoon verschillend reageert. Helaas is niet te voorspellen wie er wel en wie er geen last krijgt van bijwerkingen. Het is bekend dat een bepaald aantal mensen last krijgt van de  medicijnen, maar niet wie er last van krijgt. Daarnaast is er geen enkel geneesmiddel bekend zonder bijwerkingen. Maar er zijn wel patiënten die minder of geen last hebben van die bijwerkingen.

Wat doet de arts als een klacht optreedt als gevolg van een bijwerking

Het beleid is dus afhankelijk van de ernst van de bijwerking. Dit is een medische afweging.
Daarbij is ook van belang hoeveel last de patiënt zelf ervaart door de bijwerking.

 

Handige web links zie HIER


 

 

facebook YouTube Twitter