zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Chemotherapie en radiotherapie (uitwendige bestraling) bij NEC

Chemotherapie: behandeling met medicijnen bij NEC
Chemotherapiebehandeling is een behandeling met medicijnen en die noemt men ook wel cytostatica. Chemotherapie wordt toegediend via een infuus of via tabletten. De behandeling is erop gericht om het proces van celdeling stop te zetten. De medicijnen worden via de bloedbaan door het gehele lichaam verspreid en kunnen vrijwel overal in het lichaam de kankercellen bereiken. Alle delende cellen - dus ook gezonde cellen - worden hierdoor getroffen, maar vooral de kankercellen omdat deze cellen vaker delen (vermenigvuldigen). Gezonde cellen herstellen zich na de chemotherapie, de kankercellen vaak niet. De beschadiging van de gezonde cellen is grotendeels verantwoordelijk voor de bijwerkingen die chemotherapie heeft.

1e keus behandeling bij chemotherapie voor behandeling van een NEC
Als u moet worden behandeld met chemotherapie, dan is de 1e keus behandeling bij een NEC de combinatie van cisplatine en etoposide. Soms is deze voorkeursbehandeling niet wenselijk en wordt besloten om te starten met een combinatie van carboplatine en etoposide.
Bij chemotherapie met cisplatine is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk. De artsen willen goed volgen hoe de patiënt reageert op de behandeling met cisplatine. Daarnaast kunnen de bijwerkingen, die vaak optreden bij chemotherapie, dan zo goed mogelijk worden bestreden.

Radiotherapie: Als de NEC nog niet is uitgezaaid
Bij een NEC die nog niet is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam wordt de chemotherapie vaak gecombineerd met radiotherapie (uitwendige bestraling) en/of met chirurgie. De combinatie van chemotherapie en uitwendige bestraling bij een niet uitgezaaide NEC wordt ook wel chemo-radiatie genoemd. Door de combinatie van uitwendige radiotherapie met chemotherapie kan het effect van de radiotherapie worden versterkt. Bij deze uitwendige bestraling bevindt het bestralingstoestel zich buiten het lichaam. Het te behandelen gebied wordt door de huid heen bestraald.

Radiotherapie: Als de NEC wel is uitgezaaid
Bij een NEC die wel is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, wordt radiotherapie (uitwendige bestraling) alleen ingezet bij uitzaaiingen die veel pijn veroorzaken. Dit zijn meestal uitzaaiingen die zich in de botten bevinden. Bij deze uitwendige bestraling bevindt het bestralingstoestel zich buiten het lichaam. Het te behandelen gebied wordt door de huid heen bestraald.

 

Keuzehulp: Gids over de behandeling van NEC

 

Vragen NEC NET film boekje NEC

 

facebook YouTube Twitter