zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Radio-embolisatie (RE) bij NET
RE is een lokale behandeling voor leveruitzaaiingen bij NET. Tijdens de behandeling worden  radioactieve bolletjes via de leverslagader in de lever gespoten. De radioactieve bolletjes lopen vast in de bloedbanen rondom en in de uitzaaiingen in de lever. Daar geven de bolletjes hun radioactiviteit af om de tumorcellen te vernietigen. De straling komt op die manier dicht bij de tumor waardoor de rest van het lichaam niet extra belast wordt.

 

Palliatieve behandeling
Radio-embolisatie is een palliatieve behandeling. Doel is het remmen van de ziekte en/of het verminderen of voorkomen van klachten. Van deze behandeling kunt u dus niet genezen. Radio-embolisatie kan plaatsvinden als operatie niet (meer) mogelijk of zinvol is. Voorwaarde voor behandeling met radio-embolisatie is dat de lever nog redelijk goed functioneert.
De behandeling is bewezen succesvol maar wordt nog niet in alle gevallen vergoed!

 

Bijwerkingen; ‘post-embolisatie syndroom’
Na een behandeling kunt u pijn ervaren, daarnaast kunt u last hebben van misselijkheid en braken. Deze verschijnselen verdwijnen meestal na 1 of 2 weken. Indien nodig kan de arts medicatie voorschrijven om een aantal bijwerkingen tegen te gaan.
Ook kan moeheid ontstaan door de schade in de lever als gevolg van de behandeling. Daar moet het lichaam van herstellen. De moeheid kan een aantal weken aanhouden voor het lichaam zich weer hersteld heeft. Na de behandeling mag u zich gewoon inspannen en kunt alle activiteiten, die u gewend bent weer oppakken.

 

Algemene informatie
Bij deze behandeling krijgt u vooraf een plaatselijke verdoving. In principe bent u tijdens deze behandelingen dus bij bewustzijn. De duur van de ziekenhuisopname is kort maar kan bij elke patiënt wisselen. Dit is afhankelijk van hoe de behandeling is verlopen en welke bijwerkingen er optreden.
Het is van belang om deze behandeling alleen te laten uitvoeren in een kenniscentrum voor NET omdat er goed rekening gehouden moet worden met de werking van de hormonen bij een functionele NET tijdens deze behandeling. Dit vergt veel kennis en ervaring met deze ziekte.

Zie ook de film  over carcinoïdcrisis op het YouTube kanaal van de NET-groep

 

facebook YouTube Twitter