zebra

 

home
Contact
trefwoorden
Google

 

Toevalsbevindingen, wat zijn dat?
Omdat mensen tegenwoordig vaker scans ondergaan voor allerlei andere ziekten/aandoeningen dan NET, wordt er ook steeds vaker bij toeval een NET-tumor gevonden. Meestal hadden deze mensen helemaal geen klachten die betrekking hadden op de gevonden  NET-tumor.
Als een scan, echo of ander onderzoek dat voor een totaal andere aandoening werd uitgevoerd, opeens ook een tumor in de alvleesklier uitwijst, dan noem je dat een toevalsbevinding.
Hieronder 2 voorbeelden van toevalsbevindingen die regelmatig voorkomen.

 

Toevalsbevindingen in de alvleesklier
Als het bijvoorbeeld gaat om een kleine tumor in de alvleesklier, dan blijkt dit regelmatig een toevalsbevinding te zijn. Mensen hadden geen klachten, maar een scan die voor iets anders gemaakt werd, wees uit dat er iets in de alvleesklier zit. Als er namelijk een grote tumor in de alvleesklier zou zitten, dan hadden mensen daarvan klachten gehad. En als het een functionele tumor zou zijn, dus een tumor die vaak al uitgezaaid is en hormonen maakt, dan hadden mensen ook klachten gehad.
Maar ze hadden geen klachten van een NET en bij toeval werd er een tumor gezien op de scan.

Als je te horen krijgt dat er een kleine tumor in de alvleesklier zit, dan schrikken veel mensen enorm. Begrijpelijk, want wat zit er in die alvleesklier wat er niet hoort te zitten? Mensen denken dan vaak aan de slechtste scenario’s. Maar gelukkig is het niet altijd waar je bang voor bent. Er worden in de alvleesklier namelijk vaker kleine tumoren gevonden. Onschuldige tumoren die er al tijden zitten, zonder dat de patiënt daar last van had.

Het moet wel altijd goed onderzocht worden. Want het moet duidelijk zijn om wat voor soort tumor het gaat, en of er verder nog aanwijzingen zijn die duiden op uitzaaiingen in andere delen van het lichaam. Gelukkig ontwikkelt minder dan 10% van de insulinomen -dit is een van de meest voorkomende NET in de alvleesklier- zich tot een kwaadaardige tumor.
Kortom, een heel klein deel van de insulinomen ontwikkelt zich als een kwaadaardige tumor.
Zie ook de informatie over insulinomen

 

Toevalsbevindingen in de blindedarm
Toevalsbevindingen van een NET worden ook regelmatig na een operatie van de blindedarm gevonden, door de patholoog die het weefsel onderzoekt. Een patiënt ging het ziekenhuis in met klachten van een blindedarmontsteking en hoort dan achteraf dat er ook een kleine carcinoïd in de blindedarm zat. Mooi, dat die tumor er uit is en in de meeste gevallen is er verder niets aan de hand en hoeven mensen niet te worden onderzocht of gecontroleerd. Maar ook dat moet duidelijk zijn en vooral goed worden uitgelegd, anders blijven mensen zich zorgen maken.

Het is begrijpelijk dat mensen schrikken en denken aan een slecht scenario zoals kanker.
Maar ook bij toevalsbevindingen in de blindedarm geldt dat slechts een heel klein deel uitgroeit tot een kwaadaardige tumor (veel minder zelfs nog dan bij het bovenstaand voorbeeld van de alvleeskliertumor). 
Kijk HIER voor meer informatie over NET van de blindedarm.

 

LET OP!

Deze zaken worden vaak door elkaar gehaald, zowel door patiënten als sommige patiëntenorganisaties en artsen!

 

facebook YouTube Twitter